Romige vissoep van
gerookte forel
voor 5 personen
Wat heb je nodig;
1 gerookte forel
5 dl. halfvolle melk
1 eetlepel boter
1 wortel, in stukjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
1 prei, alleen het witte deel gebruiken, in stukken gesneden
1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
2 aardappels, geschild en in stukken gesneden
5 dl. visboullion
vers gemalen zwarte peper
zeezout
¼ bosje peterselie, alleen de blaadjes, fijn hakken
Verwijder het vel van de forel en maak het visvlees los van de graat. Verwarm de melk in een pan, voeg de vis toe en laat dit 6 minuten sudderen. Schep het visvlees uit de melk en bewaar op een bord. Bewaar de melk. Verwarm de boter in een pan op een matig vuur e n voeg de wortel,bleekselderij,prei en knoflook toe. Roer goed om en stoof de groenten voor een paar minuten. Voeg de aardappel en de visboullion toe en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en kook de soep zachtjes voor 20 minuten tot de aardappelstukjes gaar zijn. Verdeel de vis in vlokken en verwijder evt. kleine graatjes. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Roer de achtergehouden melk en de vis door de soep en warm de soep weer rustig op. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Serveer in soepkommen en voeg wat fijngehakte peterselie toe.
Lekker met zelfgemaakte kerst-croutons!
vega-variatie; vervang de vis voor paddenstoelen. Week 25 gram gedroogde paddenstoelen in ½ ltr. water en maak hiervan een paddenstoelenboullion. Rooster wat verse paddenstoelen met scheut olijfolie, zeezout, vers gemalen zwarte peper en takje tijm, in een warme oven voor 15 min.
verrijken; vervang 1 dl. visboulllion voor witte wijn
of maak een mousse van wat achtergehouden gerookte forel met roomkaas en serveer dit met de kerst-croutons
……………………………………………………………………………………………………………….
Brabantse stoofpot met speltbier
voor 5 personen
Wat heb je nodig;
750 gram brabants natuur stoofvlees, in stukken gesneden
3 uien, fijngesneden
2 eetlepels boter
1 eetlepel bloem
2 flesjes Tripel Speltbier
1 eetlepel bruine suiker
1 scheut wijnazijn
4 takjes verse tijm
3 takjes peterselie
2 laurierblaadjes
1 dikke bruine boterham
1 eetlepel grove mosterd
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de uien zachtjes in de achtergebleven boter tot ze mooi zacht zijn. Voeg de lepel bloem toe en roer goed om. Giet de flesjes speltbier er langzaam bij, roer goed door en voeg kruiden, suiker en azijn toe. Besmeer de boterham met grove mosterd en doe dit samen met het vlees in de pan. (de boterham zorgt ervoor dat het gerecht goed bindt) Laat dit onder af en toe roeren zachtjes garen voor 3 uur. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout.
……………………………………………………………………………………………………………….
voor 5 personen Wat heb je nodig;1 kg. kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 teentje knoflook, gepeld
3 preien, fijn gesneden
5 dl. groenten-boullion
2 eetlepels boter
slagroom
1 eidooier
½ bosje verse dragon, fijn gehakt
1 eetlepel grove mosterd
½ citroen, sap van
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Kook de aardappelen met de knoflookteentjes in gezouten water gaar. Breng de boullion met boter aan de kook en blancheer hierin de prei voor paar minuten. Zorg dat de prei nog knapperig blijft. Giet de aardappelen af en stamp ze met het eigeel en een flinke scheut slagroom tot een mooie puree. Breng de puree op smaak met de dragon, mosterd citroensap en zwarte peper. Meng nu de prei erdoor.
variatie; mosterd kun je vervangen door verse mierikswortel
verrijken; door aan de puree 200 gram zachte jonge geitenkaas of milde brabantse blauw schimmelkaas toe te voegen.
……………………………………………………………………………………………………………….
voor 5 personen 500 gr. rode kool, fijn geschaafd
1 dl. olijfolie
½ dl rode wijnazijn
1 theelepel kaneel
1 eetlepel appelstroop
100 gr. gedroogde pruimen, ontpit en fijngehakt
Leg de geschaafde rode kool in een kom. Verwarm de olijfolie in een pannetje tot er damp vanaf komt en giet het vervolgens voorzichtig over de rode kool. In dezelfde pan verwarm je nu de rode wijnazijn met kaneel, appelstroop en de stukjes pruim. Giet dit over de rode kool en meng het goed door elkaar. Laat nu een paar uur staan zodat de salade goed op smaak kan komen.
verrijken; voeg wat rode port toe aan de rode wijnazijn en gebruik als garnering wat geroosterde, grof gehakte hazelnoten.
……………………………………………………………………………………………………………….

voor 5 personen
1 ltr. perensap
1 bio-sinaasappel, rasp en sap
2 eetlepels vloeibare honing
200 gram gedroogde pruimen
200 gram gedroogde abrikozen
100 gram gedroogde appeltjes
5 stoofperen, geschild
1 ltr. volle yoghurt
100 gram walnoten, grof gehakt
Week de vruchten een nachtje in de perensap met sinaasappelsap&rasp en de honing. Zet een vergiet boven op een diepe schaal, leg er een schone theedoek in en hier hierin de yoghurt. Laat het 3 uur uitlekken. Schep de vruchten uit de sap en zet apart. Verwarm de vloeistof in een pannetje en voeg de peren hieraan toe. Stoof de peren in een uurtje zachtjes gaar en mooi roze. Haal de peren voorzichtig uit de pan, zet apart , en kook de vloeistof in tot siroop. Leg de peren op borden en leg hier de tuttifrutti naast. Schep er een lepel hangop bij, bedruppel met wat siroop en maak af met wat walnootstukjes.
verrijken; vervang bij het stoven van de peren, de helft van het stoofvocht door zoete witte wijn en voeg steranijs toe en/of gebruik 7 dl. yoghurt en voeg aan de hangop 2,5 dl geklopte slagroom toe en/of vervang walnootstukjes door stukjes amandel-speculaas en serveer het met een glaasje kaneel-likeur.