De winnende Kapucijner-burger,
om te delen!
Wat heb je nodig;
- 250 gram gedroogde kapucijners
- ½ rode ui, fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakte
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel bloem
- ½ theelepel gemalen piment en/of garam masala
- snufje zeezout
- verse gemalen zwarte peper
- milde olijfolie en/of zonnebloemolie
- wat pluksla
Doe de kapucijners in een kom en overgiet ze met 3x zoveel water en laat dit 8 uur weken. Giet ze na die tijd af. Maal de kapucijners in een foodprocessor fijn (niet tot puree maar grover). Voeg nu alle ingredienten toe en 1 eetlepel water en pulseer het nog even snel tot het een mooi gehakt en goed samenhangend is. Trek wat folie over een bord, stort de massa hierop en vorm hier een grote burger van. Dekt het af met folie en zet het in de koelkast.
Maak intussen het platbrood en de piccalilly.
Zet de oven op 180 graden. Verwarm flink wat olie in een koekenpan, met een hoge rand. Leg hier voorzichtig de grote burger in en bak een zijde goudbruin. Laat de burger op een deksel glijden en keer voorzichtig om in de pan. Nu bak je de andere zijde van de burger waarbij je mogelijk nog wat olie moet toevoegen. Laat de burger op een met bakpapier beklede bakplaat glijden en zet deze nog voor 10 minuten in de warme oven.
Snij het platbrood open, leg er wat pluksla en de kapucijner-burger op. Schep er een flinke lepel piccalilly op.
Smakelijk!
Piccalilly
Wat heb je nodig;
- 500 gram schoongemaakte en gesneden groenten ( kijk in je koelkast, leuke restverwerking)
- ½ theelepel kurkuma
- 1,5 theelepel mosterdpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1,5 dl gembersiroop
- ¼ ltr. witte wijnazijn
- zeezout
- vers gemalen zwarte peper
- 1 a 2 eetlepels arrowroot of maizena
Breng de azijn met siroop en specerijen aan de kook en leg de groenten hierin en kook zachtjes voor 10 minuten. Vermeng arrowroot (of maïzena) met beetje azijn en voeg toe om het vocht te binden. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
Giet de piccalilly in een platte schaal om af te koelen.
PLATBROOD van maismeel
Op de foto bovenaan zie je de burger van de presentatie; deze is gemaakt van volkoren-meel en aardappel. Het recept van platbrood wat hieronder staat is van maïsmeel en eenvoudiger te maken.
Wat heb je nodig;
- 100 gram maismeel
- 100 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zeezout
- 50 gram geraspte kaas
- 1,5 dl yoghurt
- ½ dl melk
- 1 ei
- 1 eetlepel gesmolten boter
Verwarm de oven op 180 graden. Meng bloem, bakpoeder en zeezout in een kom.
Voeg het maismeel , de kaas ,de yoghurt & melk en het ei toe en roer goed om. Vet een ronde platte ovenschaal of springvorm in. Giet het mengsel erin en bak het platbrood af in de oven voor 25 minuten.