“ Hollandse wintergroenten”
Een stevige stamppot, een lekker gevulde soep of een dampende ovenschotel. Als het kouder wordt krijg je als vanzelf zin in stevige winterkost, lekker warm en voedzaam eten. Het vuurtje moet harder worden opgestookt zodat je het lekker warm krijgt. En daar zorgen wintergroenten voor. Je lichaam moet harder werken om stevige wintergroenten te kunnen verteren, denk maar eens aan kolen.
Wintergroenten zoals knolselderij,winterwortelen,bieten, aardappelen, uien, kolen enz. worden ook wel bewaargroenten genoemd.
Niets is zo heerlijk als een geurige kop soep van gepureerde groenten na een winterwandeling. En hoe eenvoudig is dit te maken.
Wintersoep
voor 4 personen
Wat heb je nodig;
scheutje olijfolie
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn snipperen
500 gr. wintergroenten van een soort, in stukken gesneden
7 dl. groente-boullion
zeezout
vers gemalen peper
Olijfolie verwarmen in een pan en hierin de ui 5 min. zachtjes fruiten. Voeg knoflook en groenten toe en stoof even mee. Voeg nu de boullion toe, breng het aan de kook. Zet het vuur zachtjes en kook het zachtjes voor 20 min. Pureer nu de groenten tot er een mooie gladde soep. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper.
De soep kun je wat extra body geven door er een aardappel aan toe te voegen. Maak het rijker door een scheutje room of kruidiger door kruiden en specerijen zoals;karwij-, anijs-, komijn-, kummel- of koriander zaadjes, salie, foelie, laurier,lavas en/of tijm er aan toe te voegen. Lekker is ook om er wat geraspte schil van een bio-sinaasappel aan toe te voegen of sinaasappelsap mee te koken.
En wat denk je van een wintergroenten-stoof met mooi boerenbrood.
Winterstoof
voor 4 personen
Wat heb je nodig;
1 lepel boter
1 ui, grof gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
wat verse tijm
laurierblad
200 gr. linzen, gewassen
1/2 ltr groente-boullion
600 gr. gemengde wintergroenten, in niet te kleine stukken gesneden
200 gr. aardappelen, geschild en in stukken
zeezout
vers gemalen zwarte peper
Verwarm de lepel boter in de braadpan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Schep er de linzen door en voeg verse tijm en laurierblad toe. Schenk er de boullion bij en breng aan de kook. Zet het vuur zachtjes en kook in 20 min. de linzen gaar. Schep de wintergroenten en aardappel erdoor en stoof dit nog 15 min. nog zachtjes gaar. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper.
Mooi is om hierin verschillende wintergroenten te gebruiken. Bijvoorbeeld knolselderij in blokjes snijden, wortel in schijven, prei in ringen, groene kool in kwart stukken of spitskool in repen enz. enz.
Linzen kun je ook vervangen door bonen. Heb je weinig tijd gebruik , stoof dan de groenten en gebruik er een blikje bonen bij. Je kunt de stoof verrijken door gemengde paddestoelen te roosteren en die op de schaal met groente-stoof te leggen.
Plakje boter bij het boerenbrood en wat geraspte oude kaas in een schaaltje erbij met deze winterstoof af.
Smakelijk eten en geniet van de pure smaken van de winter!